Yaşlanan nüfusun özel ihtiyaçları ve yaşlanma sürecinin detaylarına odaklanmak amacıyla bu blog yazısında gerontoloji alanını yakından inceleyeceğiz. Halk sağlığı, psikoloji, fizyoloji ve sosyal bilim gibi farklı disiplinlerin birleşimiyle oluşan gerontoloji, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik önemli bir rol üstleniyor. Bu yazıda, gerontologların çalışma alanlarını, yaşlanma sürecindeki zihinsel, fiziksel ve sosyal değişimleri ve bu alandaki önemli gelişmeleri keşfedeceğiz.

Şule Asiye Sayılganoğlu

Şule Asiye Sayılganoğlu

05 Aralık 2023
Paylaş:

Dünya çapında yaşlanan nüfusun özel ihtiyaçları vardır. Bu gereksinimler tıbbi gereksinimlerden sosyal gereksinimlere kadar değişmektedir ve özellikle yaşlıların bu yardımlara ihtiyacı daha fazladır. Gerontoloji alanı bu yardımları yaşlı nüfusa sağlamak amacıyla ortaya çıktı Halk Sağlığı, psikoloji, fizyoloji ve sosyal bilim gibi alt dallardan oluşan gerontoloji, yaşlanma sürecini ve bireylerin yaşamlarını inceler.

Gerontoloji multidisipliner tıbbı kapsar ve çeşitli çalışma alanlarını birleştirir. Bu uzmanlık, doktorlar, hemşireler, davranışsal ve sosyal bilimciler, sosyal hizmet uzmanları, biyologlar, ekonomistler, psikologlar, beşeri bilimler ve sanat alanında çalışanlar, politika uzmanları ve diğer birçok akademisyen ve araştırmacıyı içeren, birlikte çalışan bir kadroyu birleştirir. Gerontoloji alanında çalışan kişiye gerontolog ismi verilir. Peki gerontolog tam olarak ne iş yapar?

Gerontolog Ne İş Yapar?

Gerontologlar yaşlanan nüfustaki zihinsel, fiziksel ve sosyal değişiklikleri inceler. Eğitim, araştırma veya doğrudan tıbbi hizmetlerde çalışabilirler.

Gerontolojiye multidisipliner yaklaşım nedeniyle birçok alandan profesyoneller kendilerini gerontolog olarak görür. Gerontologlar bireyin yaşam kalitesini iyileştirir ve birey yaşlandıkça onların refahını arttırır. Bunu eğitim, araştırma, uygulama ve yaşlanma süreçlerini ve yaşlanan nüfusları incelemek için disiplinler arası zekayı uygulama yoluyla yaparlar.

Geronotlg yaşlı hastasını muayene ediyor

Gerontoloji ve Geriatri

Bazen geriatri ve gerontoloji birbirinin yerine kullanıldığı durumlar gelişir. Ama aslında ikisi arasında belirli bir fark var. İkisinin arasındaki en belirgin fark şudur: gerontoloji yaşlanmanın incelenmesidir, yaşlılarda hastalık ve hastalıkların incelenmesi ise geriatridir.

Geriatri, yaşlı yetişkin bakımına odaklanan tıpta bir uzmanlık alanıdır. Yaşlı nüfusun özel ihtiyaçları vardır ve vücudun doğal yaşlanma süreci nedeniyle hastalıklara karşı daha savunmasızdır. Yaşlılıkta vücuttaki hücrelerde, dokularda ve organlarda yaşlıları bazı kronik hastalıklara daha yatkın hale getiren farklı değişiklikler meydana gelir. Örnekler arasında felç, kanser, kalp hastalığı ve Alzheimer hastalığı yer alır. Geriatri alanında uzmanlaşmış doktorlar veya geriatri uzmanları yaşa bağlı hastalık ve durumları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için eğitilir. Sağladıkları bakım, yaşlı yetişkinlerin özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmıştır.

Geronotog ve yaşlı hasta

Gerontolojinin Alt Dalları

Gerontoloji, yaşlanma sürecinin hücresel düzeyden sosyal düzeye kadar tüm yollarını kapsar. Tüm çalışma alanlarından bilgi alır. Yaşlanmanın tüm yönlerine odaklanan gerontolojinin birkaç alt alanı vardır:

Biyolojik Gerontoloji: Biyogerontoloji, hem moleküler hem de hücresel düzeyde yaşlanmanın incelenmesidir. Bu alanın uzmanları nüfus yaşlandıkça hücre ve dokularda meydana gelen değişiklikler üzerinde çalışır. Yaşa bağlı hastalıkları etkileyen durumları belirlemeye çalışır.Altta yatan yaşlanma süreçlerini önlemeye, geciktirmeye veya tersine çevirmeye yardımcı olabilecek müdahaleler geliştirmeye çalışırlar.

Sosyal Gerontoloji: Sosyal gerontoloji, yaşlanmanın sosyal bağlam çalışmasıdır. Yaşlılarla onların bakıcıları, aileleri ve geniş toplum arasındaki ilişkiye odaklanır. Bu alt disiplindeki araştırmacılar, yaşlanmanın sosyal ilişkileri ve rolleri nasıl etkileyeceği üzerine çalışır. Ayrıca yaşlı yetişkinlerin yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik politika ve programlar geliştirmeye çalışır.

Çevresel Gerontoloji: Çevresel bir gerontolog, insanların sosyal ve fiziksel çevreleriyle etkileşimini inceler. Bu alandaki bu araştırmacılar sağlıklı yaşlanmaya yardımcı olan çevresel faktörleri belirlemeye çalışır.

Bu uzmanlıklar aracılığıyla gerontologlar, bireyleri yaşlandıkça etkileyen en acil sorunları çözebilirler. Kişi gerontolojiyi anladıktan sonra kendi yaşam akışına ve ihtiyaçlarına yönelik planlar yapabilir.